G500 wordt Gveel

G500 voor de toekomst
5Q’s met mede oprichter van de G500 – Sywert van Lienden

LINQ spreekt vanaf nu elke maand Sywert van Lienden, mede oprichter van de G500, de jongerenbeweging die sinds twee weken politiek Nederland aan het veroveren is. Sywert noemt het liever een generationele beweging, voor jongeren tot 35 jaar. Het idee is simpel: de heersende, vergrijsde politieke standpunten verjongen door met ruim 500 jongeren lid te worden van VVD, PvdA en CDA. Nu we binnenkort weer naar de stembus moet, actueler dan ooit.

Waar was je en wat deed je toen je op het idee kwam?


Ik dronk een biertje op een terras en dacht na over wat zich in het Catshuis afspeelde. Vooral over de tijdelijke arbeidscontracten en de moeilijkheden die jongeren tegenkomen op de woningmarkt. Toen dacht ik ‘Waarom verenigen we ons als jongeren niet om invloed uit te oefenen?’ Niet als nieuwe politieke partij, maar van binnenuit, bij bestaande partijen. Thuisgekomen zocht ik het direct uit en belde ik vrienden en kennissen voor hun mening. Iedereen was direct enthousiast en wilde meehelpen.

Wat heeft jullie doen besluiten de G500 te starten?
Allereerst wordt de rekening van maatschappelijke problemen naar jongeren doorgeschoven – denk aan de zorg en pensioenen- terwijl de kwaliteit van veel van deze diensten onder druk staat. Daarnaast vergrijst de heersende macht; binnen de drie grote partijen (CDA, PvdA en VVD) hebben de mensen die het voor het zeggen hebben in veel gevallen letterlijk grijze haren.

Combineer deze gegevens met het feit dat van deze partijen sinds de tweede wereldoorlog altijd twee in het kabinet zaten en je weet precies waar je als jongere moet zijn wil je iets veranderen in de Nederlandse politiek. Hoe gaan we dit doen? De agenda’s van partijen worden op partijcongressen bepaald. Hier komen gemiddeld 750 tot 1250 mensen op af. Met een groep van 500 mensen die samen enkele punten op de agenda willen krijgen, kun je dit dus gedaan krijgen.


Hoe heb je het uitgebouwd en hoe heb je mensen daarin mee gekregen?

We zijn op zoek gegaan naar mensen die gekwalificeerd waren om mee te helpen. In eerste instantie was dat om een website op te zetten en een logo te ontwerpen. Daarna klopten mensen zelf aan met eigen ideeën om mee te helpen. Wij hebben een paar zaadjes geplant en nu springt er omheen van alles tot leven, helemaal volgens het grassroots principe.

 

Wat voor mensen melden zich nu eigenlijk aan?
De meest voorkomende leeftijden van de G500’ers zijn 23 en 24 en het mooie is dat ze vanuit alle uithoeken van Nederland komen. Opleiding wordt bijvoorbeeld niet naar gevraagd bij de inschrijving, maar de mensen waarmee ik persoonlijk contact heb gehad hebben heel uiteenlopende achtergronden.


Hoe zou de achterban van LINQ jou en G500 kunnen helpen?

Belangrijkste is dat jullie studenten en starters lid worden, zodat we meer stemmen hebben op de congressen.  Daarnaast hebben we hersens en handen nodig, mensen die willen meedenken over de 10 thema’s, die kunnen bloggen, events organiseren of bepaalde apparatuur beschikbaar kunnen stellen zijn altijd welkom. En tot slot donaties via www.G500.nl.

De 10 thema’s zijn op nationaal niveau uitgewerkt, vanwaar geen Europese punten?
Het zijn eigenlijk 10 verdelingsvraagstukken, een aantal ervan speelt ook in andere Europese landen. In België en Duitsland is animo om iets vergelijkbaars op te richten, dus daar kijken we nu naar en kunnen we in de toekomst altijd nog een internationale beweging ervan maken.
Het aantal inschrijvingen voor de G500 is op het moment van dit interview de 500 al ruim gepasseerd, maar omdat nooit iedereen op elk partijcongres aanwezig kan zijn is er behoefte aan Gveel en kun je je nu nog steeds inschrijven. Ga naar www.G500.nl voor meer informatie.

Be Sociable, Share!
Dit bericht werd geplaatst in 5 Q's MET ... door LINQ . Bookmark de permalink .

Over LINQ

LINQ bestaat uit twee labels: LINQ STUDENT en LINQ TALENT. LINQ STUDENT helpt studenten vanaf de eerste studiedag aan leuke bijbanen. LINQ TALENT staat daarna klaar om de carrière van (bijna) afgestudeerde talenten in een stroomversnelling te helpen. Van stage tot studie gerelateerde projecten. Van startersbaan tot traineeship. LINQ gelooft dat de kwaliteit van mensen ertoe doet. Dat doen we anders dan andere bureaus. Via LINQ krijgen onze klanten toegang tot een gigantisch maar persoonlijk netwerk van hoogopgeleide, ambitieuze studenten en afgestudeerde talenten. Het hart van ons concept is dan ook gebaseerd op een simpel idee: goede mensen kennen goede mensen. Onze ambassadeurs, LINQERS, zijn de ‘Connectors’ die exact weten welke hbo- of wo-student en welk afgestudeerd talent binnen hun persoonlijke netwerk de ambities van onze klant kan waarmaken. In alle grote studentensteden scouten onze LINQERS dagelijks de beste mensen binnen hun studie-, sport- of studentenvereniging. LINQ werkt landelijk en heeft haar kantoor op de Keizersgracht in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *